Ako imam fibrilaciju atrija, jesam li u riziku od moždanog udara?

Fibrilacija atrija i moždani udar
Medikor stručni tim
Datum objave: 10.11.2021.

Fibrilacija atrija važan je čimbenik rizika moždanog udara. Koliki je vaš rizik od moždanog udara možete provjeriti u našem kalkulatoru “Izračunaj rizik od moždanog udara”. Kalkualtor je informativni alat kojim svi zainteresirani mogu dobiti procjenu jesu li u riziku od moždanog udara, a postavljen je i dostupan u suradnji s Hrvatskim društvom za prevenciju moždanog udara te je napravljen prema svim, trenutno dostupnim, stručnim standardima.

Kalkulator je dostupan na poveznici: https://medikor-eventi.hr/izracunajte-rizik-od-mozdanog-udara/

 

Što je fibrilacija atrija i koji su simptomi?
 

Fibrilacija atrija najučestalija je postojana aritmija srca i zahvaća 1-2% opće populacije.Rizični čimbenici za fibrilaciju atrija najčešće su:

 • šećerna bolest
 • arterijska hipertenzija
 • porast životne dobi
 • povećani indeks tjelesne mase
 • pušenje i koronarna bolest srca.

Fibrilacija atrija povećava šanse od moždanog udara, srčanog udara i ostalih kardiovaskularnih bolesti. Normalan srčani puls trebao bi biti između 60 i 100 otkuacaja u minuti tijekom odmaranja. 

Srce je organ koji pumpa krv koja kruži našim tijelom. Srce se sastoji od četiri komore:

 • Dvije gornje komore koje se zovu - lijevi i desni atrij

 • Dvije donje komore koje se zovu - lijevi i desni ventrikul 

Fibrilacija atrija se događa kada dvije gornje komore (lijevi i desni atrij) ne rade pravlino.  Kod pravilnog rada srca, srčani mišić se stišće čime omogućuje protok krvni iz srca, zatim se taj mišić odmara dok se srce pnovo ne napuni krvlju. Kod fibrilacije atrija ovaj proces ne radi kako treba, te se često srce ne isprazni u potpunosti prije nego se napuni s novom krvlju što može dovesti do stvaranja krvnih ugrašaka koji putem krvotoka mogu otputovati do mozga i tako izazavati moždani udar.

Fibrilacija atrija može imati prolazne epizode te nema nužno izražene simptome, no bolesnici mogu osjetiti neke simptome poput: 

 • ubrzano kucanje srca

 • bol u prsima

 • umor

 • letargija

 • vrtoglavica

 • kratkoća daha

 • opća slabost

Bolest sama po sebi nije životno ugrožavajuća, no ako se ne liječi može biti okidač za mnoge druge kardiovaskularne bolesti koje mogu imati smrtni ishod, stoga je naglasak na tome da se pri pojavi navedenih simptoma odmah konzultirate s liječnikom.


Prema fotografiji prezetoj sa web stranice Mayo klinike objašnjena je razlika kod normalnog rada srca u odnosu na srce s fibrilacijom atrija:

 

Na fotografiji jasno vidimo da kod atrijske fibrilacije dolazi do ubrzanog srčanog ritma u gornjoj srčanoj komori te takav ritam nije usklađen s donjom srčanom komorom.

S obzirom da simptomi fibrilacije atrija mogu biti i simptomi nekih drugih bolesti, kako bi se lakše otkrila mogućnost fibrilacije atrija, postoje tlakomjeri koji imaju takozvanu AFib funkciju koja, prilikom mjerenja krvnog tlaka, pomoću prezicne japanske tehnologije otkriva mogućnost atrijske fibrilacije.

Omron ima svoja dva tlakomjera s Afib funkcijom:

 

 

Kada otići liječniku ako sumnjamo na fibrilaciju atrija?

 

Obično mislimo kako je dovoljno čekati pojavu prvih simptoma, pa onda gledamo trajanje tih simptome te se tek nakon toga odlučujemo otići k liječniku. Ako simptomi prođu kroz par sati ili par dana, čak ni tada ne odemo liječniku. Takvo razmišljanje je potpuno pogrešno te bismo svi bez obzira na simptome trebali preventivno barem jedanput godišnje napraviti zdravstvene pretrage. Na primjer neke bolesti poput hipertenzije često  nemaju jasno izražene simptome kroz duži period. 

Prof. Hrvoje Pintarić, kardiolog je savjetovao da ne čekate pojavu prvih simptoma da biste posumnjali na bolest, već da biste već oko 30. godine života trebali napraviti preventivni elektrokardiogram (EKG), dok biste ostale ozbiljnije i zahtjevnije preventivne dijagnostičke pretrage trebali napraviti između 35. i 40. godine života.

Prof. Pintarić napominje da postoji pravilo da za ljude koji nisu dosada teže bolovali, ali i nisu se bavili sportom, u trenutku kad se žele ozbiljnije baviti nekim  malom intezivnijim oblikom sporta, moraju napraviti kompleksinije pretrage. To pogotovo vrijedi za muškarce iznad 45. godine života i žene iznad 55. godine života. 

Elektrokardiogram ili skraćeno EKG je jednostavna i brza dijagnostička metoda  koju smiju obavljati isključivo liječnici. Ova metoda nam pokazuje informacije o trenutnom broju otkucaja srca i srčanom ritmu. S obzirom na to da fibricija atrija ne mora biti trajno stanje, najčešće se preporučuje bolesnicima 24 satni EKG  kako bi se vidio rad srca tijekom dužeg perioda.

Ako imate dijagnozu fibrilacije atrija, osim terapije kojom će se normalizirati vaši otkucaji srčanog ritma, liječnici će također brinuti i o vašem riziku od moždanog udara. Kod procjene rizika od moždanog udara liječnici koriste CHA2DS2-VASc  score (engl. akronim congestive heart failure or left ventricular disfunction, hypertension, age ≥ 75 (doubled), diabetes, stroke (doubled) – vascular disease, age 65–74, sex category (female)) koji uključuje kako je navedeno u tablici u nastavku.

 

Tablica 1. 

Bodovna lista procjene rizičnih čimbenika s akronimom CHA2DS2-VASc

(Napomena: maksimalni broj bodova je 9, jer dob može nositi 0,1 ili 2 boda)

 

Čimbenik Bodovi
Kongestivno zatajenje srca 1
Visoki krvni tlak 1

Godine:

Ako imate preko 75 godina

Ako ste između 65 i 74 godine

 

1

2

Dijabetes (Diabetes mellitus) 1
Prethodni moždani udar  ili TIA 2

Vaskularna bolest (prethodni infarkt miokarda,periferna arterijska bolest, plak u aorti...)

1
Jeste li ženskog spola 1

 

Bolesnici se klasificiraju prema CHA2DS2-VASC bodovanju u 3 skupine rizika ovisno o zboruju bodova. Svaka od skupina nam govori o riziku i načinu primjene adekvatne terapije. Prema ovoj tablici, imati 2 boda ili više, svakako se trebate s liječnikom konzultirati oko daljnje procedure liječenja u prevenciji moždang udara. Također, ako ste muškarac, a rezultat vam je 1 bod, opet biste trebali razgovarati s liječnikom daljnjim dijagnostičkim koricima i eventualnoj terapiji.

 

Mjerenje krvnog tlaka i fibrilacija atrija

 

Prema nekim pokazateljima čak 1 od 3 osobe krivo mjeri krvni tlak kod kuće.  Pravilno i redovito mjerenje krvnog tlaka daje nam uvid u trenutno stanje našeg srca te, po potrebni, možemo konzultirati liječnika. Danas se koriste digitalni tlakomjeri koji svojom tehnologijom daju precizne i točne podatke. Koliko su rašireni digitalni tlakomjeri pokazuje i činjenica da ih čak možete kupiti u dućanima s prehrambenim namirnicama, što može biti prvi znak za uzbunu - je li svaki digitalni tlakomjer uistinu i dobar tlakomjer?

Tlakomjer nije dekorativni uređaj već nam itekako može pomoći kao provjereni medicinski uređaj s mogućnošću prepoznavanja pojave nepravilnog srčanog ritma. Izbor tlakomjera je izuzetno važan jer jednom kupljen tlakomjer može se koristiti duže vrijeme, uz redovitu provjeru kod ovlaštenog servisera. Sama razlika u cijeni tlakomjera ujedno je i razlika u njegovom preciznosti i pouzdanosti. 

 

Omron tlakomjeri - potvrđena klinička validacija

 

Omron tlakomjeri su prepoznati u svijetu po svojoj kvaliteti i pouzdanosti. Razlog tome je i klinička validacija u kojoj su Omron tlakomjeri, od strane neovisne organizacije, testirani te je rezultat testiranja bio da zadovoljavaju sve stroge zahtjeve utvrđene od međunarodnih stručnih organizacija poput American Medical Association, Europskog društva za hipertenziju, Britansko društvo ua hipertenziju. 

Osim kliničke validacije, Omron modeli tlakomjera M6 Comfort i M7 Intelli IT imaju Afib funkciju.

Funkcija pokazivača simbola Afib prepoznaje nepravilan srčani ritam i može ukazati na mogućnost atrijske fibrilacije. Ako se pojavi simbol Afib, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Napominjemo da uređaj nije namijenjen dijagnosticiranju atrijske fibrilacije. Dijagnoza atrijske fibrilacije može se potvrditi samo elektrokardiogram com (EKG).

Kako precizno i točni mjeriti krvni tlak kod kuće pogledajte u video s Prof. Hrvojem Pintarićem:

 

 

 

Napomena:
informacije dostupne na novostima Medikor nisu zamjena za stručan medicinski savjet ili njegu. Medikor preporučuje savjetovanje s liječnikom ukoliko imate zdravstvenih problema ili pitanja.

 

Izvor fotografija:

 

 

 

Izdvojeni članci

Proizvodi

Akcija mjeseca

Omron tlakomjeri za nadlakticu

Novo u ponudi

Nadolozeći Medikor dani zdravlja


Impressum Izjava o kolačićima Obavijest o obradi osobnih podataka