Utjecaj oralnog probiotika Streptococcus salivarius K12 na zdravlje uha i usne šupljine kod ljudi: sustavni pregled

Medikor
K. Zupančič, V. Krikšić, I. Kovačević, D. Kovačević
Datum objave: 23.11.2021.

 

Sažetak:

 

Tradicionalno, probiotici su povezani s dobrim zdravljem crijeva i većina kliničkih studija usredotočena je na to polje istraživanja. Dokazi o primjeni oralnih probiotika za prevenciju  bolesti  uha  i  usne  šupljine  s  utjecajem  na  ljudsko  zdravlje  su  ograničeni.

U  radu se  razmatraju  postojeće  studije  i  literatura  o  Streptococcus  salivarius K12 kao oralnom probiotiku i učincima S. salivarius K12 na zdravlje uha i usne šupljine kod ljudi.   Studijama se pristupilo putem pretraživanja baza podataka:  MEDLINE,  PubMed  i  Elsevier. Pretraživanje je uključivalo / fokusiralo se na / obuhvatilo  publikacije od 2003. do 2016. s ključnim riječima vezanim uz Streptococcus salivarius K12, inhibitorne tvari slične bakteriocinu  (BLIS)  K12,  probiotik S. salivarius K12 i  probiotičke  zdravstvene  učinke probiotika K12. 

Utvrđena je samo mala količina ispitivanja: identificirano je ukupno 68 ispitivanja, od kojih se 35 ispostavilo relevantnim  nakon  pregleda, a 9 je uključeno u  konačnoj analizi. Vrlo je malo literature dostupno o  povezanosti/ korelaciji između/ veze / međusobne povezanosti S. salivarius K12 sa zdravljem ljudskog uha i usne šupljine.   S. salivarius  K12  može imati ulogu  u  smanjenju pojave    i/ili  ozbiljnosti sekretornog otitis media (SOM) i prevenciji streptokoknog i virusnog faringotonzilitisa u djece.

Istraživanja naglašavaju da je S. salivarius K12 pokazao obećavajuće rezultate u liječenju  halitoze,  ali  podaci su još uvijek manjkavi. Potrebno je provesti daljnja ispitivanja radi boljeg razumijevanja povezanosti oralnog probiotika S. salivarius K12 sa zdravljem ljudskog uha i usne šupljine.

Autori:
Zupančič, Katarina; Krikšić, Valentina ; Kovačević, Irena ; Kovačević, Dujo

Ključne riječi:
Streptococcus salivarius K12 ; BLIS K12 ; Otitis media ; Oral health
 

Znanstveni članak je dostupan na sljedećoj poveznici:

Izdvojeni članci

Proizvodi

Akcija mjeseca

Omron tlakomjeri za nadlakticu

Novo u ponudi

Nadolozeći Medikor dani zdravlja


Impressum Izjava o kolačićima Obavijest o obradi osobnih podataka